Τρώμε ΕΞΥΠΝΑ :Τώρα στις γιορτές αλλά και ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Έχουμε κουραστεί με συμβουλές του τύπου τί να φάμε τώρα στις γιορτές, ώστε να μην πάρουμε βάρος και άλλα παρεμφερή,τα οποία δεν εφαρμόζουμε ποτέ. Για το λόγο αυτό σήμερα θα σας παραθέσουμε κάποια μικρά μυστικά που μπορείτε να τα ακολουθείτε συνέχεια, αλλά και στις γιορτινές μέρες, ώστε να αποκτήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Συγκεκριμένα:

  • Το κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε 5 γρ και η κουταλιά της σούπας σε 15 γρ. Όταν θέλουμε να υπολογίσουμε τις ποσότητες τόσο από το κουταλάκι του γλυκού, όσο και από την κουταλιά της σούπας, οι κουταλιές πρέπει να είναι πάντα κοφτές.
  • Στο γεύμα μας ,καλό είναι να κάνουμε μικρές παύσεις, για να αφήνουμε το μαχαιροπίρουνο στο τραπέζι.
  • Όταν τρώμε γλυκάκι,πάντα το καταναλώνουμε με κουταλάκι του γλυκού…ποτέ με της σούπας.
  • Για τον καλύτερο έλεγχο των θερμίδων, στο ελαιόλαδο ή και στις υπόλοιπες λιπαρές ύλες τις μετράμε με την κουταλιά της σούπας ή με το κουταλάκι του γλυκού.
  • Τρώμε πάντα με μαχαιροπίρουνα, ήρεμα…..ποτέ με τα χέρια.
  • Μπορεί στη μόδα να είναι τα μεγάλα πιάτα, αλλά αυτά μας παρασύρουν να τρώμε περισσότερο. Γιαυτό ξαναγυρίζουμε στο σερβίτσιο της μαμάς μας, που είναι μικρότερο σε μέγεθος και μπορούμε να απλώσουμε το φαγητό και να φαίνεται γεμάτο και άρα περισσότερο χορταστικό.
  • Γεμίζουμε το μισό πιάτο με σαλάτα, το άλλο ένα τέταρτο με πρωτεΐνη (κρέας,κοτόπουλο,ψάρι,τυρί,αυγά,κασέρι) και το υπόλοιπο ένα τέταρτο με υδατάνθρακες ή αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί,ρύζι,ζυμαρικά,πατάτα).
  • Αποφεύγουμε να βγάζουμε στη μέση του τραπεζιού μεζεδάκια …είναι πειρασμός τζζζζζ!!!
  • Όσον αφορά στα υγρά γεύματα π.χ σούπες, όσπρια καλό θα ήταν να τα σερβίρουμε μέχρι την κόγχη από το βαθύ πιάτο.
  • Για να αυξήσουμε την κατανάλωση της σαλάτας θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το βαθύ πιάτο μας, ως μια εξαιρετική σαλατιέρα.
  • Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε το γεύμα μας με μια σαλάτα ή με μια σούπα λαχανικών εποχής….έτσι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να φάμε μικρότερη μερίδα φαγητού.
  • Νερό πριν ή μετά;;;H κατανάλωση του νερού είναι προτιμότερο να γίνεται πριν το φαγητό….1 ποτήρι νερό κόβει πάντα την όρεξη!!Όσο για μετά, εάν τόσο πολύ επιθυμούμε να καταναλώσουμε νερό…καλό θα ήταν να πιούμε μερικές γουλιές….ξεγελώντας την δίψα μας.
  • Το ποτήρι του νερού φροντίζουμε να είναι μεγαλύτερο και πιο κοντά μας…από το ποτήρι του κρασιού…προσοχή δεν χρησιμοποιούμε το κρασί για να ξεδιψάσουμε, ούτε γεμίζουμε το ποτήρι του κρασιού…..πριν τελειώσει η προηγούμενη ποσότητα.
  • Και όπως λέει και μια λαϊκή ρήση ΄΄Βάλε λίγο νερό στο κρασί σου΄΄….ωστόσο οι διαιτολόγοι δεν προτείνουμε να αραιώνουμε το κρασί, αλλά τα πιο βαριά ποτά όπως το ούζο ή το ουίσκι ….γιατί έτσι πίνουμε μικρότερη ποσότητα και δεν είναι τόσο δυνατά, ώστε να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο και την γνωστή σε όλους μας γλυκιά ζαλάδα.