Συχνες Ερωτήσεις

FAQ's

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Βρείτε κάποιες απαντήσεις εδώ και μη διστάσετε να ζητήσετε κάτι!

 

Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε ένα μήνα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εβδομαδιαία απώλεια βάρους πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 1-2 % του σωματικού βάρους (π.χ. σε ένα άτομο 70 Kg αντιστοιχεί απώλεια βάρους 700-1.400 γρ./ εβδομάδα). Επιπλέον, το 70% της απώλειας βάρους πρέπει να είναι λίπος.

Όταν χάνουμε κιλά δεν χάνουμε λίπος:

Είναι πλέον γνωστό ότι τα αρχικά κιλά που χάνουμε δεν είναι μόνο λίπος, αλλά υγρά του σώματος μαζί με το λεγόμενο γλυκογόνο (η αποθηκευμένη άμεση ενέργειά μας) που είναι 1-2 κιλά, συν μυϊκός ιστός που είναι βαρύς και είναι λάθος να τον χάνουμε από άστοχες δίαιτες γιατί αποκτάται δύσκολα και αργά. Συνεπώς όταν χάνουμε τα τρελά κιλά που υπόσχονται οι διάφοροι «γκουρού» εννοείται πως δεν είναι λίπος αλλά ένα σύνολο υγρών, μυϊκής μάζας, γλυκογόνου και ελάχιστου λίπους.

Πόσο γρήγορα μπορώ να χάσω κιλά;

Ο ρυθμός απώλειας βάρους ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχει να κάνει με το φύλο, την ηλικία, διάφορες παθολογικές καταστάσεις, την φυσική δραστηριότητα και – προφανώς – το πόσο τηρείτε τη διατροφή σας. Σε γενικές γραμμές πάντως, η ασφαλής απώλεια βάρους ανά μήνα δε ξεπερνά τα 4-5 κιλά.

Υπάρχουν συνδιασμοί τροφίμων που παχαίνουν;

Τα πάντα είναι θέμα μέτρου. Δεν υπάρχουν απαγορευτικοί συνδυασμοί τροφίμων! Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι το κρέας με το ρύζι ή το κοτόπουλο με τα μακαρόνια προκαλούν αύξηση βάρους. Αντίθετα, ένα γεύμα όταν περιλαμβάνει τρόφιμα από διάφορες ομάδες θεωρείται πιο ισορροπημένο αφού παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Η διατήρηση ενός επιθυμητού βάρους επιτυγχάνεται με τη διατήρηση του ισοζυγίου ενέργειας.

Ποιό είναι το ιδανικό βάρος μου με βάση το ύψος μου;

Το ιδανικό βάρος εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, πέρα από το ύψος. Εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, τον σωματότυπο και τέλος το ποσοστό του σωματικού λίπους. Μην ξεχνάτε ότι με τον όρο “αδυνάτισμα” δεν εννοούμε απώλεια σωματικού βάρους αλλά λιπώδους ιστού

Κλείστε ένα ραντεβού