Οκτώ σημάδια ότι πάσχουμε από αβιταμίνωση

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να παρατηρούμε στον οργανισμός μας κάποια σημάδια που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν τρεφόμαστε σωστά και πιθανόν να έχουμε έλλειψη σε συγκεκριμένες βιταμίνες ή και σε άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.Στο συγκεκριμένο άρθρο παραθέτουμε οκτώ σημεία, τα οποία προδίδουν τυχόν ανεπάρκεια του οργανισμού σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.
Σκασμένα ή ματωμένα χείλη: σημαίνει έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β. Θεραπεύεται καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως πολύσπορο ψωμί, βρώμη, κους κους, πλιγούρι, ρύζι, γιαούρτι και ξηρούς καρπούς.
Πόνος στις αρθρώσεις: σημαίνει έλλειψη βιταμινών Β, C και D, που είναι απαραίτητες για την ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων, των οστών και των συνδέσμων τους. Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε με την κατανάλωση κιτροειδών (λεμόνια κλπ), λάχανου, κουνουπίδι, ντομάτες, πιπεριές για βιταμίνη D, αυγά, γάλα, ηλιόσπορο και βούτυρο.


Δυσκολία στη νυχτερινή όραση: φανερώνει έλλειψη βιταμίνης Α. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που για να την προσλάβουμε πρέπει να καταναλώνουμε βερίκοκα, καρότα, πατάτες, αβοκάντο και ντομάτα.
Συχνά κρυολογήματα, βήχας, φτερνίσματα: εδώ είναι πιθανό να έχουμε έλλειψη στις βιταμίνες Α, C και σε ψευδάργυρο. Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας στα δύο πρώτα συστατικά θα πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε 4 μερίδες φρούτων εποχής ή 1 ποτήρι φυσικό ή ανάμικτο χυμό. Ο ψευδάργυρος είναι ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον σχηματισμό των λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού μας. Πηγές του είναι τα οστρακόδερμα, το σουσάμι, το συκώτι, η σόγια και οι ξηροί καρποί.


Τριχόπτωση: αν δεν πρόκειται για ορμονική διαταραχή, τότε μάλλον εμφανίζεται λόγω έλλειψης σιδήρου, πρωτεΐνης και ψευδαργύρου. Καλή πηγή σιδήρου είναι το μοσχάρι, το συκώτι και τα αποξηραμένα φρούτα, ενώ της πρωτεΐνης είναι όλες οι ζωικές τροφές, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και η σόγια.
Κηλίδες στο δέρμα: οι μελανιές στο δέρμα μπορεί να είναι ένδειξη αντίδρασης σε κάποιο φάρμακο (αντιπηκτικά, ασπιρίνη και κορτικοειδή), αλλά μπορεί να είναι και πρόδρομο σύμπτωμα ανεπάρκειας σε βιταμίνη C, K, Β12 ή Φολικό οξύ. Τη βιταμίνη Κ τη συναντούμε σε 2 μορφές την μία την συνθέτει το σώμα μόνο του και την άλλη τη βρίσκουμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το φολικό οξύ βρίσκεται στα όσπρια, στο αβοκάντο, στους χουρμάδες και στον αρακά.
Συνεχές αίσθημα κρύου: είναι πιθανό να οφείλεται στην απουσία θέρμανσης, αλλά και σημάδι αναιμίας. Γιαυτό θα πρέπει να κάνουμε έναν αιματολογικό έλεγχο, ώστε να ανιχνεύσουμε τυχόν μειωμένα επίπεδα σιδήρου στο αίμα μας.


Αν η γλώσσα μας είναι λεία και ωχρή: τότε είναι πιθανή μια έλλειψη στα εξής θρεπτικά συστατικά: σίδηρος, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12. Τα μεν δύο πρώτα έχουν αναφερθεί πιο πάνω, η δε βιταμίνη Β12 βρίσκεται στις ζωικές τροφές, στο γάλα, στο ψάρι και στο τυρί.