Τι να καταναλώσουμε τις ημέρες των γιορτών, ώστε να μην πάρουμε βάρος!!

Πολλοί από εμάς αγχωνόμαστε για το τι θα καταναλώσουμε τις ημέρες των γιορτών, ώστε να μην δούμε την ζυγαριά να παίρνει την ανιούσα. Και εάν είμαστε και σε πρόγραμμα διατροφής, το άγχος μας είναι ακόμη μεγαλύτερο. Πιστεύουμε ότι απώλεια πετύχαμε μέχρι τώρα…. θα καταστραφεί τις ημέρες των γιορτών. Ευελπιστούμε να παραμείνουμε στο βάρος που έχουμε φτάσει και όχι κάποιο/ κάποια κιλά παραπάνω.

Η συνταγή για να παραμείνουμε σταθεροί στο βάρος μας είναι η εξής:

  • Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα υγιεινό πρωινό. Μερικές προτάσεις είναι :

1 τοστ με κασέρι ή τυρί φέτα και 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι ή 1 φλιτζάνι γάλα ή 1 γιαουρτάκι με χαμηλά λιπαρά και λίγα δημητριακά πρωινού ή βρόμη ή μούσκλι ή 1 λ.φέτα ψωμί,1 αυγό βραστό μέτριο και 1 λ.φέτα κασέρι

Συνεχίζουμε με ένα (1) μέτριο φρούτο ή και δυο (2) μικρά φρούτα ή 1 μικρή χούφτα αμύγδαλα ή φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς

Και όταν φτάσει η ώρα του μεσημεριανού επιλέγουμε μια κανονική μερίδα από το κρέας ή το κοτόπουλο ή την γαλοπούλα που έχουμε ετοιμάσει …..μια κανονική μερίδα για τον καθένα μας είναι διαφορετική…πρακτικά θα λέγαμε …ίση με την παλάμη μας και λίγο παραπάνω. Συνδυάζουμε με 1 φλιτζάνι από κάποιο συνοδευτικό π.χ ρύζι, πατάτες, πουρέ ή κάποιο άλλο ζυμαρικό. Δοκιμάζουμε από τις ιδιαίτερες σαλάτες ή ορεκτικά που πάντα υπάρχουν στο γιορτινό τραπέζι…..αλλά μικρή ποσότητα, δηλαδή 2-3 κ. τ. σούπας και φυσικά δεν λησμονούμε ΠΟΤΕ την πράσινη σαλάτα, την οποία τοποθετούμε σε ατομικό μπολ μέτριας ή μεγάλης χωρητικότητας με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι ή μπαλσάμικο. Και επειδή οίνος ευφραίνει καρδία…πίνουμε ένα (1) ποτηράκι κρασί για τις γυναίκες και δυο ( 2 ) για τους άντρες. Κι επειδή είναι γιορτές ένα ποτηράκι παραπάνω είναι επιτρεπτό ακόμη και από τον διαιτολόγο μας.

Και φτάνει η πιο μεγάλη ώρα…η ώρα του γλυκού…θερμή παράκληση μην το παραλείψετε, γιατί μετά θα το αναζητήσετε σε διπλάσια ποσότητα και όχι μόνο. Απολαύστε όποιο γλυκό των γιορτών σας αρέσει και δεν είναι ΛΙΓΑ, ευτυχώς και δυστυχώς, αλλά αρκεστείτε σε μια κανονική μερίδα…..υπάρχει πάντα και η επόμενη μέρα.

  • Στο απογευματινό απολαμβάνουμε την ευωδιά του μοσχομυρισμένου ελληνικού καφέ!!

Και καθώς η γιορτινή μέρα κλείνει την αυλαία της επιλέγουμε κάτι ελαφρύ για βραδινό, όπως μια σαλάτα εποχής με κρητικά παξιμάδια και λίγη φέτα ή 1 τοστάκι με σαλάτα ή 1 γιαουρτάκι με κρητικά παξιμάδια και κασέρι. Μην παραλείψετε την σαλάτα ή κάποιο  φρούτο!!

 Σε όλη την διάρκεια των γιορτών συνεχίζουμε να πίνουμε νερό (8-10 ποτήρια), προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού και όποτε βρούμε ευκαιρία περπατάμε ……!!Γιατί μόνο τότε μπορούμε να διατηρήσουμε το ισοζύγιο ενέργειας, ώστε να μην πάρουμε βάρος, αλλά  και  να νιώσουμε ευεξία και ικανοποίηση από την προσπάθεια μας.  

Είμαι βέβαιη ότι κάτι από τις συμβουλές μου θα σας μείνει…και σίγουρα αυτό είναι ενθαρρυντικό και βοηθητικό…αλλά όπως και να έχει σας εύχομαι Καλές Γιορτές με Υγεία και Χαρές στη Ζωή σας…κι όσο για την Διατροφή εγώ θα είμαι δίπλα σας από την Νέα Χρονιά με καινούργιες ιδέες και προτάσεις να σας εκπαιδεύω διατροφικά και να σας διατροφο- φροντίζω. Να περάσετε ΥΠΕΡΟΧΑ!!