Ο ρόλος της σωστής διατροφής για την γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες πανικοβάλλονται με το βάρος τους όταν μαθαίνουν ότι πρόκειται να γίνουν μητέρες και κυρίως όταν το βάρος τους πριν εγκυμοσύνη είναι λίγο ή πολύ περισσότερο από το κανονικό.

Ξεχνούν όμως ότι η διατροφή της μητέρας είναι σημαντική πριν την εγκυμοσύνη και φυσικά και κατά τη διάρκειά της. Πολλοί πιστεύουν ότι οι μήνες της κυοφορίας δεν είναι μόνο 9 αλλά 12,μια που το σώμα της γυναίκας και γενικότερα ο τρόπος ζωής της πρέπει να αλλάξει 3 μήνες τουλάχιστον πριν την εγκυμοσύνη. Η πρώτη κίνηση είναι η επίσκεψη στο γυναικολόγο  προκειμένου να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα του οικογενειακού, προσωπικού ιατρικού ιστορικού και να υποβληθεί στον απαραίτητο προγεννητικό έλεγχο. Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με τον έλεγχο του σωματικού  βάρους, ώστε να φτάσει στα φυσιολογικά πλαίσια και φυσικά με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ώστε ο οργανισμός της δεχτεί μια επικείμενη εγκυμοσύνη. Γενικότερα κρίνεται αναγκαίο να υιοθετηθούν κάποιες νέες συνήθειες αύξησης της σωματικής δραστηριότητας ,διακοπής του καπνίσματος, μείωσης της κατανάλωσης του αλκοόλ και άλλων κακών συνηθειών που δρούν αρνητικά σε μια εγκυμοσύνη.

Τυχόν φαρμακευτική αγωγή που αντενδείκνυται σε μια επικείμενη εγκυμοσύνη θα πρέπει να διακοπεί.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι το ποσοστό λίπους σώματος στις γυναίκες επηρεάζει σημαντικά τη γυναικεία γονιμότητα. Σε μια ενήλικη γυναίκα το ποσοστό λίπους θα πρέπει να κυμαίνεται από 25-28%, το οποίο δεν θα πρέπει να λαμβάνει τιμές μικρότερες από 22%, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά ο καταμήνιος κύκλος της.

Το ποσοστό λίπους είναι πολύ σημαντικό στη γυναικεία γονιμότητα, ίσως περισσότερο και από το απόλυτο σωματικό βάρος, μια και έχει βρεθεί ότι αθλήτριες οι οποίες προπονούνταν σκληρά και είχαν χαμηλά ποσοστά λίπους, παρά το κανονικό σωματικό βάρος εμφάνισαν ολιγομηνόρροια ή και αμηνόρροια. Μια σύλληψη έχει θετική έκβαση σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος σώματος σε σύγκριση με το ύψος και την ηλικία και φυσικά με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (BMI).Επίσης το έμβρυο για να αναπτυχθεί σωστά απαιτείται μια πλήρης, περιεκτική και ισορροπημένη διατροφή των υποψήφιων μητέρων, καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την προϋπόθεση ότι το σωματικό βάρος της μητέρας αυξάνεται κανονικά.

Γυναίκες που ήταν αδύνατες πριν τη σύλληψη είναι πολύ πιθανόν να γεννήσουν λιποβαρή μωρά και/ή πρόωρα, με σημαντικά μεγάλη νοσηρότητα. Στο αντίθετο άκρο βρίσκονται οι παχύσαρκες γυναίκες ,οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παραγωγή ωαρίων, αλλά οι οποίες ανταποκρίνονται θετικά σε μια θεραπεία βοηθητικής γονιμότητας. Επιπροσθέτως οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ,όπως υπέρταση, διαβήτη της κυήσεως και αυξημένη πιθανότητα καισαρικής επέμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισορροπία στην διατροφή τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική, μια και η χαμηλή σε ενέργεια δίαιτα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο έμβρυο, λόγω διατροφικών ελλείψεων .

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να συμβουλεύσουμε τις γυναίκες που πρόκειται να γίνουν μητέρες στα εξής σημεία:

  • Ισορροπία, μέτρο και ποικιλία. Ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
  • Προσπάθεια επίτευξης φυσιολογικού σωματικού βάρους.
  • Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Πιθανότατα να σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα, ωστόσο για τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ πριν την εγκυμοσύνη απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
  • Συνίσταται επίσης η κατανάλωση 0.4mg φυλλικού οξέος καθημερινά τουλάχιστον για ένα μήνα πριν τη σύλληψη, με σκοπό να υπάρχει σε αφθονία στον οργανισμό της γυναίκας, τουλάχιστον για την αρχική φάση δημιουργίας του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Πηγές φυλλικού οξέος (βιταμίνη B9) είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά.