Συμβουλές για να παραμείνουμε υγιείς την περίοδο των γιορτών

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι για γαστρονομική απόλαυση.Είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την αποφασιστικότητά μας και να παραμείνουμε εγκρατείς.Παρακάτω θα μοιραστούμε μερικές συμβουλές, ώστε να απολαύσουμε τις γιορτές,χωρίς ενοχές και χωρίς επιπλέον κιλά.

 • Απόλαυση με μέτρο

  Μπορούμε να απολαύσουμε τα εδέσματα του γιορτινού τραπεζιού, αλλά με μέτρο.Μην αγχωθούμε εάν δοκιμάσουμε κάποια τρόφιμα με περισσότερα λιπαρά και θερμίδες.Κανένα γιορτινό τραπέζι δεν μπορεί να καταστρέψει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει με κόπο και υπομονή.Δεν αποφεύγουμε αγαπημένα φαγητά που σερβίρονται αποκλειστικά κατά την διάρκεια των γιορτών,αλλά προσέχουμε πόση ποσότητα θα καταναλώσουμε από αυτά.Όλα έχουν να κάνουν με το μέγεθος της μερίδας στο τέλος της ημέρας.Εάν έχουμε λατρεία με τα μελομακάρονα ή τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπορούμε να φάμε ένα από αυτά.Δεν είναι καλό να τα στερηθούμε τελείως, γιατί μετά θα τα επιθυμούμε περισσότερο!

  • Ισορροπία με πιο υγιεινές τροφές

   Καλό είναι εκτός από τα αγαπημένα εδέσματα των γιορτών,να διατηρήσουμε και κάποια τρόφιμα που μας κάνουν να νιώθουμε ευεξία όλη την υπόλοιπη χρονιά.Συνεχίζουμε παράλληλα με τα γιορτινά τρόφιμα να καταναλώνουμε φρέσκα λαχανικά,φρούτα και αρκετή πρωτεΐνη.Επίσης μπορούμε να έχουμε πιο υγιεινές επιλογές στο δείπνο μας.Έτσι θα έχουμε μια ισορροπία στις θερμίδες αλλά και στη διατροφή μας.

   • Άσκηση: Συνέχεια….Συνέχεια

    Μια ακόμη υγιεινή συνήθεια που οφείλουμε να διατηρήσουμε καθ’ όλη την διάρκεια των γιορτών είναι η άσκηση.Μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουμε την τακτική μας ρουτίνα άσκησης, λόγω του καιρού ή του γιορτινού προγράμματος, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε εάν θέλουμε να ασκηθούμε.Εάν ο καιρός δεν μας επιτρέπει να περπατήσουμε ή να τρέξουμε σε κάποιον εξωτερικό χώρο, μπορούμε να κάνουμε στατικό ποδήλατο ή διάδρομο ή να χορέψουμε στο σπίτι ή να βρούμε ένα βίντεο στο You Tube με μια προπόνηση που θα μας αρέσει.

    Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε μια δραστηριότητα που μας αρέσει και να την ακολουθήσουμε πέντε ήμερες την εβδομάδα για 20-30 λεπτά.Η συνέπεια θα μας ανταμείψει.

    Η άσκηση είναι ευεργετική και για την ψυχολογία μας.Αντιμετωπίζουμε περισσότερο άγχος την περίοδο των γιορτών,προκειμένου να τα προλάβουμε όλα ή λόγω της πιο ”εύθραυστης” ψυχολογίας μας,οπότε η άσκηση μπορεί να είναι σωτήρια.Νους υγιής, εν σώματι υγιεί.

    • Λέμε όχι στις δίαιτες που είναι μόδα

       Δεν είναι λίγες οι φορές που βάζουμε ”παγίδες” στον εαυτό μας,λέγοντας του ότι μπορούμε να ξεφύγουμε λίγο τώρα στις γιορτές, να φάμε ό,τι επιθυμούμε και μόλις τελειώσουν όλα αυτά θα ακολουθήσουμε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, για να χάσουμε τα επιπλέον κιλά και ακόμη περισσότερα.Όταν βάζουμε όμως τέτοιους στόχους,αναγκάζουμε τον εαυτό μας να περιμένει μια κρίσιμη στιγμή για να υλοποιήσει κάτι,αυτό είναι μη ρεαλιστικό και τις περισσότερες φορές χωρίς αποτέλεσμα.

       Οι αυστηρές δίαιτες ή οι δίαιτες αποτοξίνωσης που κυκλοφορούν τελευταία δεν είναι υγιεινές και δεν μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα.Λόγω της φύσης τους τέτοιες δίαιτες δεν μπορούν να ακολουθηθούν για μεγάλο διάστημα και μόλις τις σταματήσουμε ξαναπαίρνουμε το βάρος που χάσαμε και ακόμη περισσότερο.

       Η λύση βρίσκεται στο να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τη διατροφή μας με απλά καθημερινά τρόφιμα,σωστά μαγειρεμένα και στην σωστή ποσότητα.Να προσφέρουμε στο σώμα μας υγιεινές επιλογές και μια ευχάριστη φυσική δραστηριότητα.Αν μάθουμε να συνδυάζουμε την ισορροπημένη διατροφή με την άσκηση,κανένας γιορτινός πειρασμός δεν μπορεί να μας επηρεάσει.

       Μπορούμε με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου και ενός προσωπικού γυμναστή ίσως, να κάνουμε τις καλές προθέσεις μας πράξεις, ώστε να διατηρήσουμε το μυαλό και το σώμα μας υγιή.