Φαγητό από έξω : Τι να προσέξουμε

Είναι αρκετές οι φορές που επιθυμούμε να φάμε κάτι από έξω ή να παραγγείλουμε και μπαίνουμε στο δίλημμα εάν αυτό που θα πάρουμε είναι υγιεινό ή μπορεί να προσαρμοστεί θερμιδικά και ποιοτικά στο πρόγραμμα που ακολουθούμε.Η αλήθεια είναι ότι με την πληθώρα των μενού και τον καταιγισμό συνταγών και γεύσεων που συναντάμε καθημερινά, είναι δύσκολο να επιλέξουμε ποιο είναι περισσότερο υγιεινό και άρα κατάλληλο να το καταναλώσουμε.Ωστόσο υπάρχουν κάποια μυστικά αλλά και συμβουλές που εάν τα ακολουθήσουμε μπορούμε να γλιτώσουμε πολλές θερμίδες και να προστατεύσουμε την υγεία μας….. ίσως και το πορτοφόλι μας.

Ρωτάμε πώς είναι μαγειρεμένο

Δεν διστάζουμε να ρωτήσουμε πώς είναι μαγειρεμένο ένα πιάτο,οι ονομασίες των καταλόγων συχνά μας παραπλανούν και δεν περιγράφουν όλα τα συστατικά τους.Καλό είναι να αποφύγουμε οτιδήποτε γράφει σοτέ, πανέ, τηγανιτό, αλά κρεμ. Προτιμούμε πιάτα τα οποία είναι στο γκριλ, ψητά στο φούρνο, στον ατμό ή βραστά.

Ανακαλύπτουμε τις ”κρυμμένες θερμίδες

Μπορούμε να αποφύγουμε τα πλούσια σε θερμίδες πιάτα στο εστιατόριο, αν διαβάσουμε προσεκτικά το μενού. Περιγραφές όπως: πανέ, γκρατινέ, κρεμώδης, με γέμιση τυριών, βουτύρου, τραγανό… υποδηλώνουν πολλά γραμμάρια λίπους και θερμίδες.

Αποφεύγουμε τις μεγάλες μερίδες τύπου XL

Στα fast food, αποφεύγουμε το «μεγάλο» μέγεθος ή τις extra large μερίδες. Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε το παιδικό μενού, στο οποίο συνήθως σερβίρονται μικρότερες μερίδες. Η διαφορά θερμίδων είναι μεγάλη, αν επιλέξουμε σωστά ακόμη και στο fast-food. Σας αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:∆ιπλό cheeseburger: 600 θερμίδες, απλό cheeseburger: 320 θερμίδες,μεγάλη μερίδα τηγανητές πατάτες: 540 θερμίδες,μικρή μερίδα 210 θερμίδες.

Μπορούμε να αλλάξουμε λίγο την συνταγή

Μπορούμε να γλιτώσουμε θερμίδες αλλάζοντας λίγο την συνταγή, όπως αντί για τηγανητές πατάτες ως γαρνιτούρα, μπορούμε να επιλέξουμε πατάτες φούρνου,βραστό ρύζι ή λαχανικά στον ατμό.Επίσης μπορούμε να ζητήσουμε να μας φέρουν ξεχωριστά τη σος για την σαλάτα ή το κεφαλοτύρι για τα ζυμαρικά,ώστε να προσθέσουμε εμείς όση ποσότητα επιθυμούμε.Το ίδιο μπορούμε να ζητήσουμε για το αλάτι.Υπενθυμίζουμε να αφαιρέσουν το αλάτι, όπου αυτό είναι δυνατόν ή τουλάχιστον να μην προσθέσουν επιπλέον στο φαγητό ή στη σαλάτα.

Προσοχή στα ορεκτικά

Πολλά εστιατόρια συνηθίζουν πριν το κυρίως γεύμα να προσφέρουν διάφορα κριτσίνια, παξιμαδάκια, μικρά ψωμάκια συνοδευόμενα με κάποιο ντιπ ή ελιές, προκειμένου να ανοίξουν την όρεξη των καταναλωτών.Καλό θα ήταν να αποφύγουμε να δοκιμάσουμε τέτοια ορεκτικά ή να περιοριστούμε σε μια πολύ μικρή ποσότητα, γιατί κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε και να καταναλώσουμε διπλάσιες θερμίδες από αυτές που είχαμε υπολογίσει.

Σαλάτες: δεν είναι όλες ”light”

Αποφεύγουμε να παραγγείλουμε τις πιο περίεργες σαλάτες του καταλόγου, γιατί αυτές συνήθως έχουν πολλά κρυμμένα υλικά που μετατρέπουν το πιάτο σε θερμιδική βόμβα.Μερικά από αυτά τα υλικά εκτός από το dressing, είναι τηγανιτά κρουτόν,τριμμένο τυρί,αλλαντικά,μαγιονέζα ή σάλτσες με αρκετό έως πολύ ελαιόλαδο.Καλό είναι να επιλέγουμε απλές σαλάτες ή ψητά λαχανικά και να ζητάμε να μας φέρνουν το ελαιόλαδο ξεχωριστά,ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα που θα προσθέσουμε.

Μακαρονάδα ή πίτσα ;;

Πολλές φορές έχουμε το δίλημμα τι είναι προτιμότερο να επιλέξουμε όσον αφορά στις θερμίδες των δύο αυτών αγαπημένων μενού.Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή είναι δύσκολη,γιατί και τα δυο είναι ιδιαίτερα νόστιμα.Ωστόσο μια μακαρονάδα με κρέμα γάλακτος ή σάλτσα τυριών είναι υπερβολικά θερμιδογόνα με πολλά κορεσμένα λίπη, όπως επίσης και μια πίτσα με χοντρή ζύμη και διάφορα αλλαντικά και τυριά.Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε την πληθώρα των θερμίδων που προσδίδουν αυτές οι δυο επιλογές μπορούμε να κάνουμε το εξής: Να παραγγείλουμε μια μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά και να προσθέσουμε όσο τυρί εμείς επιθυμούμε ή μια μακαρονάδα με θαλασσινά,στην οποία είναι πολύ πιθανόν να μην περιέχεται βούτυρο.Όσον για την πίτσα μπορούμε να επιλέξουμε μια με λεπτή ζύμη να την εμπλουτίσουμε με λαχανικά π.χ μανιτάρια,πιπεριές και να αφαιρέσουμε τα αλλαντικά….αλλά να προσθέσουμε τυρί φέτα και λίγο κασέρι….είναι το ίδιο νόστιμη με την σπέσιαλ.

Επιδόρπιο… η πιο δύσκολη ώρα!!

Και ενώ όλα ήταν σχεδόν ελεγχόμενα μέχρι τώρα, φτάνουμε στο επιδόρπιο, όπου οι αντιστάσεις μειώνονται…όσο κι εάν το κουμπί στο παντελόνι μας στενάζει …έτοιμο να εκραγεί.Η συμβουλή μας για το επιδόρπιο είναι να επιλέξουμε φρούτα ή μια ωραία φρουτοσαλάτα….συνοδευόμενη από ένα χωνευτικό απεριτίφ….ωστόσο γνωρίζουμε ότι ελάχιστοι θα την ακολουθήσουν….οπότε εάν επιλέξουμε το λαχταριστό σουφλέ σοκολάτας ή το προφιτερόλ με τα χειροποίητα σου ολικής αλέσεως και την λιωμένη σοκολάτα…..τουλάχιστον ας το μοιραστούμε με την παρέα μας….και όλα καλά!!