Γνωρίζετε το Veganuary;;

O Ιανουάριος είναι ο μήνας που κάθε χρόνο θέτουμε νέους στόχους ή νέες προθέσεις προκειμένου να τις πραγματοποιήσουμε μέσα στη νέα χρονιά.Εάν την φετινή χρονιά θα επιθυμούσατε να αποτοξινωθείτε από το κρέας και όλα τα ζωικά προϊόντα και ίσως όχι μόνο διατροφικά, τότε η πρόκληση και ο όρος του Veganuary είναι για εσάς.

Η λέξη προέρχεται από τον συγκερασμό των λέξεων vegan και January, ξεκίνησε από τους Matthew Glover και τη Jane Land to 2013 και τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου γεννήθηκε το πρώτο VEGANUARY.Το Veganuary είναι ένα κίνημα που σκοπό έχει να μεταδώσει τα οφέλη του να είναι κανείς vegan όχι μόνο διατροφικά, αλλά γενικότερα….με μια πιο φιλική και ευαισθητοποιημένη στάση απέναντι στα ζώα και στο περιβάλλον.

Στην Βρετανία έχει γίνει θεσμός και κάθε χρόνο μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων και γρήγορου φαγητού παρουσιάζουν ειδικά πιάτα με vegan επιλογές για τον μήνα Ιανουάριο και τα σούπερ μάρκετ με διάφορες καμπάνιες προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές να γίνουν vegan για τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου.

Ουσιαστικά το κίνημα του Veganuary, που έχει ξεφύγει από το πλαίσιο του κινήματος, έχει στόχο να βοηθήσει τα άτομα που σκέφτονταν να γίνουν vegan και δεν ήξεραν τον τρόπο. Στο site του Veganuary υπάρχουν συνταγές για αλμυρά και γλυκά και διάφορα διατροφικά μυστικά για αυτούς που επιθυμούν να γίνουν vegan για ένα μήνα. Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο, μπορεί κάποιοι να ενθουσιαστούν τόσο με τις αλλαγές στον τρόπο διατροφής τους,αλλά και στον τρόπο ζωής τους (επιλογή ρούχων με συνθετική γούνα και δέρμα) ή καλλυντικά που δεν χρησιμοποιούν τα ζώα για τις δοκιμές τους (cruelty free) που να της υιοθετήσουν  για μια ζωή.

Τα οφέλη  για την υγεία μας ,από την αποχή από το κρέας και τα παράγωγά του,έχουν αναφερθεί πολλές φορές ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Είναι κατανοητό ότι όταν αφαιρούμε τις τοξίνες από την διατροφή μας , τα τρανς λιπαρά οξέα,το επεξεργασμένο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η διατροφή μας γίνεται πιο πλούσια σε φυτικές ίνες,βιταμίνες,μέταλλα και ιχνοστοιχεία και καλύτερης ποιότητας λιπαρά. Ωστόσο η μετάβαση αυτή θα πρέπει να γίνει  σταδιακά, βήμα – βήμα και με την βοήθεια διαιτολόγου , ώστε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά με την αλληλοσυμπλήρωση των τροφών. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε την υγείας μας  και συμβάλλουμε κατά ένα μικρό ποσοστό στην προστασία των ζώων και κατά επέκταση  στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εάν λοιπόν είχατε στο μυαλό σας να ακολουθήσετε ένα πιο vegan τρόπο διατροφής, ίσως το Veganuary να είναι η αφορμή  για την ξεκινήσετε από αυτό τον Ιανουάριο και ποιος ξέρει για πόσο ακόμη;; Μην ξεχνάμε ότι η δική μας Μεσογειακή Διατροφή  περιέχει πολλά στοιχεία μιας πιο φυτικής και βιώσιμης διατροφής και θα μπορούσε να γίνει αρωγός στην προσπάθεια μας με αφθονία φρούτων,λαχανικών,οσπρίων,δημητριακών,ξηρών καρπών και φυσικά του λαμπρότερου όλων του ελαιολάδου.

Τί θα λέγατε να το δοκιμάσουμε για ένα μήνα όλοι μαζί;;