Η Ψαρόσουπα του Σαββάτου


Στην πόλη μου το Κιλκίς, κάθε Σάββατο οι περισσότεροι κάτοικοί του, καταναλώνουν ψάρι!!Αυτό έχει μια εξήγηση από το γεγονός ότι κάθε Σάββατο στην πόλη μου έχει λαϊκή αγορά, όπου πολλοί ιχθυοπώλες πουλούν τα φρέσκια ψάρια τους. Με αφορμή την ημέρα του Σαββάτου και την συνήθεια μας να τρώμε ψάρι και λόγω του τσουχτερού κρύου, εγώ σκέφτηκα να κάνω μια παραλλαγή του ψητού ψαριού και να φτιάξω μια νόστιμη και θρεπτικότατη ψαρόσουπα που σας παραθέτω παρακάτω!!

  • Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής
  • 780 γρ ψάρι ειδικό για σούπα, εγώ αγόρασα χελιδονόψαρα
  • 1000 ml νερό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 μέτρια καρότα
  • 6 κ.τ.σούπας σέλινο ψιλοκομμένο
  • 3 μεγάλα κλωναράκια σέλερι
  • 2 κ.τ.σούπας δεντρολίβανο
  • 170 ml λευκό κρασί
  • 1/3 τ φλιτζ ρύζι γλασέ
  • 2 μέτριες πατάτες
  • Λίγο κόκκινο πιπέρι
  • 2 λεμόνια και ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 4 κ.τ.σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι όσο επιθυμείτε (εγώ βάζω πάντα πολύ λίγο)

Εκτέλεση

  • Στην αρχή έβρασα τα ψάρια στο νερό, μαζί με την μισή ποσότητα κρασιού και 1 ½ κ. τ. σούπας λάδι. Μετά από 20 λεπτά αφαίρεσα τα ψάρια, σούρωσα το νερό και πρόσθεσα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λεμόνι και το ξύσμα που τα έβαλα προς το τέλος. Έβρασα την σούπα για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και στη συνέχεια πρόσθεσα τα ψάρια που είχαν κρυώσει, αφού τα καθάρισα από το σκελετό τους και τα ανακάτεψα ελαφρά μαζί με όλα τα υλικά της σούπας. Στο τέλος έβαλα το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Την σέρβιρα ζεστή με κρητικό κρίθινο παξιμάδι!!Πρόσθεσα επιπλέον χυμό και ξύσμα λεμονιού και φιλαράκια φρέσκου σέλινου!!
  • Μπορούμε επίσης την ποσότητα του ελαιόλαδου να την προσθέσουμε προς το τέλος του βρασμού….γίνεται εξίσου νόστιμο το φαγητό….πιστέψτε με!!

Την βασική συνταγή την πήρα από το βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη ”Η Δική μου Ελληνική Κουζίνα”, ωστόσο έβαλα κάποιες δικές μου γαστριμαργικές πινελιές!!
Εύχομαι το αποτέλεσμα να σας ανταμείψει γευστικά και δημιουργικά!!