Φιστίκια : ο ταπεινός καρπός με την ντελικάτη γεύση

Η φιστικιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που πρωτο-καλλιεργήθηκε στην νοτιοανατολική Μεσόγειο,πιθανότατα στο Ιράν, αλλά η καλλιέργειά του επεκτάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, Κίνα,Νότια Αφρική, Βραζιλία.Στην Ελλάδα η φιστικιά καλλιεργήθηκε στην Αίγινα στα μέσα του 19ου αιώνα και από εκεί επεκτάθηκε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Όπως όλοι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή διατροφική αξία, αλλά και αρκετές θερμίδες, γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται ένα μέτρο στην κατανάλωσή τους.Συγκεκριμένα είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες,ακόρεστα λιπαρά οξέα,βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Υπάρχουν διάφορα είδη φιστικιών, αλλά τα πιο γνωστά είναι τρία (3) :

Φιστίκια Αιγίνης

Αράπικο Φιστίκι -Αραχίδα

Φιστίκια Βραζιλίας

Στο συγκεκριμένο άρθρο μας θα ασχοληθούμε με το αράπικο φιστίκι ή αραχίδα.Το αράπικο φιστίκι περιέχει φυτική πρωτεΐνη και σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα άλλα είδη φιστικιών και η ιδιαιτερότητα του είναι περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε και βιταμίνης Β3 (νιασίνη).Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που μας προφυλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες και η βιταμίνη Β3 (νιασίνη) είναι η βιταμίνη που βοηθά τον οργανισμό μας να μετατρέψει την τροφή μας σε ενέργεια.Επιπροσθέτως,το αράπικο φιστίκι περιέχει χαλκό,μαγνήσιο,φώσφορο, μαγγάνιο και φολικό οξύ σε αρκετά ικανοποιητικές ποσότητες.

Γιατί είναι καλό να καταναλώνουμε φιστίκια;

Η υψηλή περιεκτικότητα των φιστικιών σε ολεϊκό οξύ και ακόρεστα λιπαρά οξέα έχει συνδεθεί με καρδιο- προστατευτική επίδραση, μειώνοντας την LDL-χοληστερόλη (την οξειδωμένη μορφή της χοληστερόλης ή αλλιώς ”κακή χοληστερόλη”.Επίσης μια άλλη ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης φιστικιών είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα,κάλιο,μαγνήσιο.

Εάν η κατανάλωσή τους διατηρηθεί σε μικρές ποσότητες, ως σνακ σε ένα καθημερινό διαιτολόγιο,τότε λόγω του κορεσμού και της πληρότητας που νιώθουμε καταναλώνοντας τα, θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε το σωματικό μας βάρος ακόμη καλύτερα.

Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε,σελήνιο, σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και μέταλλα όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, έχει βρεθεί ότι μπορούν να προστατεύσουν από καρκίνο και από διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Επειδή είναι ιδιαίτερα νόστιμα και καταναλώνονται εύκολα, καλό θα ήταν να προσέξουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε γιατί ως ξηρός καρπός, έχει κι αυτός αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο.

Επίσης είναι μια αλλεργιογόνος τροφή,οπότε εάν γνωρίζει κάποιος ότι είναι αλλεργικός στα φιστίκια,καλό είναι τα αποφεύγει,γιατί η αλλεργία από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικό επεισόδιο που μπορεί να είναι μέχρι και μοιραίο για τη ζωή.

Πώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε;

H κατανάλωσή τους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους.Είτε ως σνακ μαζί με άλλους ξηρούς καρπούς και φρούτα, είτε ως πρωινό με την μορφή φυστικοβούτυρου πάνω σε ψωμί ή φρυγανιές με μέλι και κανέλα, είτε ως σπιτικές μπάρες ή παστέλι με φιστίκια και μέλι.Ακόμη μπορούν να συνοδεύσουν ωραία και διάφορες σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή γιαούρτι με φρούτα, βρόμη και μέλι.