Άσπρο Λάχανο = μια υπερ-τροφή στο πιάτο μας

Το άσπρο λάχανο ανήκει στην κατηγορία των κραμβοειδών λαχανικών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Είναι σε όλους γνωστό ως η αγαπημένη μας σαλάτα, η οποία μπορεί να ετοιμαστεί σε διάφορες παραλλαγές, είτε σκέτη με λάδι και λεμόνι, είτε πικάντικη με καρότο,σέλινο και κόκκινη πιπεριά,είτε ως τουρσί με πολλά προβιοτικά, ευεργετικά για την υγεία του εντέρου μας. Επίσης και μεγειρεμένο είναι ιδιαίτερα νόστιμο και εύπεπτο.Όπως και να το καταναλώσουμε πάντα κατακτά την πρωτιά στις γευστικές μας προτιμήσεις, μας προκαλεί κορεσμό με ελάχιστες θερμίδες και μας προσφέρει μια πληθώρα ευεργετικών δράσεων, τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

Εκείνος που ανακάλυψε πρώτος τις θεραπευτικές ιδιότητες του λάχανου ήταν ο Ρωμαίος ρήτορας Κάτο ο Πρεσβύτερος (234 π.Χ.- 149 π.Χ.),ο οποίος συμβούλευε τις γυναίκες με καρκίνο στο μαστό, να κάνουν επάλειψη στις καρκινικες πληγές με τριμμένα φύλλα λάχανου.

Οφέλη για την υγεία μας

  • Έχει βρεθεί ότι περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C και μιας άλλης αντιοξειδωτικής ουσίας της ινδόλης-3-καρβινόλης.Ο συνδυασμός αυτών των αντιοξειδωτικών ουσιών,μας προστατεύει από την οξείδωση των βιταμινών Α και Ε και μας  βοηθάει να διατηρήσουμε την υγεία του δέρματος μας. 
  • Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του λάχανου επιβεβαιώνονται από αρκετές κλινικές έρευνες. Εκείνο το φυτοχημικό συστατικό του λάχανου το οποίο έχει συνδεθεί με αυτήν την δράση, είναι η ινδόλη-3-καρβινόλη. Η συγκεκριμένη ένωση είναι δυνατόν να αναστρέψει προκαρκινωματώδεις μεταβολές του τραχήλου της μήτρας.Και να δράσει προστατευτικά και σε άλλες μορφές καρκίνου όπως του πνεύμονα,του στομάχου και του παχέος εντέρου Εκτός από την ινδόλη-3-καρβινόλη, υπάρχει και μια άλλη ουσία στο λάχανο, η σουλφοραφάνη, που ανήκει στις  ισοθειοκυανιδίνες, η οποία  συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του προστάτη.
  • Η σουλφοραφάνη, επίσης, φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία εμφάνισης έλκους στο στομάχι.
  • Το λάχανο  περιέχει και φυλλικό οξύ, το οποίο συμμετέχει στη σύνθεση RNA και DNA και στη δημιουργία νέων κυττάρων.
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στα ισορροπημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Η κατανάλωση λάχανου επηρεάζει θετικά και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
  • Περιέχει και υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων.
  • Και όσοι από εμάς προσέχουμε τα κιλά μας είναι η ιδανική επιλογή να νιώσουμε κορεσμό,με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες,προσλαμβάνοντας παράλληλα και αρκετές φυτικές ίνες.Συγκεκριμένα 100 γρ λάχανου αποδίδει 25 kcal και καλύπτει ένα 10% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης, σε φυτικές ίνες.

Μικρά μυστικά μαγειρέματος και προετοιμασίας για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την υγεία μας από την κατανάλωσή του

  • Καλό είναι να κόβουμε την σαλάτα λάχανο σε μεγάλα κομμάτια και να την ετοιμάζουμε εκείνη την στιγμή που θα την καταναλώσουμε, γιατί εάν την αφήσουμε εκτεθειμένη, χάνει ένα μέρος της θρεπτικής της αξίας.
  • Εάν επιθυμούμε να το καταναλώσουμε ως βραστή σαλάτα,καλό θα είναι να το βράσουμε σε μικρή ποσότητα νερού, για λίγο χρόνο, λόγω προστασίας των υδατοδιαλυτών βιταμινών και για να αποφύγουμε την έντονη μυρωδιά του.