Ελαιόλαδο: ο βασιλιάς με την αμύθητη θρεπτική αξία

Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο του καρπού της ελιάς της ευρωπαϊκής (Olea europaea L)και αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής,η οποία εκτός από την νοστιμιά της φημίζεται και για τις εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις της στην υγεία.

Καμία από τις σχεδόν 3.000 επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής δεν θα είχε την ίδια αξία, αν δεν πρωτοστατούσε σε αυτήν το λάδι ελιάς.

Πολλές φορές κατά την διάρκεια της αγοράς και της χρήσης του μας δημιουργούνται οι εξής απορίες:

Τί να προσέξουμε όταν το αγοράζουμε;

  1. Επειδή το ελαιόλαδο επιδέχεται μεγάλη νοθεία,καλό είναι όταν το αγοράζουμε να προτιμούμε το τυποποιημένο,επειδή ελέγχεται και είναι πιστοποιημένη η ποιότητα και η καθαρότητα του.
  2. Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε προσεχτικά την ετικέτα του και να αναζητούμε την κατηγορία του ελαιόλαδου,την ημερομηνία λήξης και τις προτεινόμενες συνθήκες διατήρησής του.
  3. Είναι σημαντικό να αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο σε σκουρόχρωμα δοχεία και να τα τοποθετούμε μακριά από από την ηλιακή ακτινοβολία και τις πηγές θερμότητας και να αποφεύγουμε την επαφή του με τον αέρα.

Το ελαιόλαδο έχει περισσότερες θερμίδες από τα σπορέλαια, τα οποία ακούμε πως είναι πιο ελαφριά;

  1. Μπορεί τα σπορέλαια να είναι πιο ελαφριά στην υφή και στη γεύση,αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από το ελαιόλαδο.Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αποδίδει 120 θερμίδες,τις ίδιες με αυτές που αποδίδει μια κουταλιά της σούπας από τα σπορέλαια (ηλιέλαιο,σογιέλαιο,αραβοσιτέλαιο).

Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει 120 θερμίδες.Δεν είναι πολλές;;

  1. Καμία τροφή, όσο θερμιδογόνα και να είναι,δεν μπορεί να μας παχύνει, εάν την καταναλώνουμε στη σωστή ποσότητα.Επομένως αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να το εντάξουμε στην διατροφή μας,για να επωφεληθούμε από τα ευεργετικά του θρεπτικά συστατικά,αλλά χωρίς υπερβολές και έχοντας πάντα στο νου το θερμιδικό του περιεχόμενο.