Εύκολο νόστιμο ψωμί ολικής αλέσεως δια χειρός KanaridouDiet

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :

  •  400 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ  βιολογικό
  • 400 γρ αλεύρι ολικής άλεσης δίκοκκου σιταριού
  • 500 γρ νερό
  • 18 γρ ξηρή μαγιά (βιολογική + συμβατική)
  • 5 γρ αλάτι (γίνεται ανάλατο, μπορείτε να προσθέσετε λίγο παραπάνω)
  • 15 γρ ζάχαρη καρύδας βιολογική
  • 14 γρ ελαιόλαδο
  • 80 γρ λιναρόσπορο(προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη και την ξηρή μαγιά.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει τελείως η μαγιά και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
  3. Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι γ.ο.χ και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε όλο το αλεύρι γ.ο.χ μέσα στο μπολ μαζί με το αλεύρι ολικής άλεσης.
  5. Ρίχνουμε και τον λιναρόσπορο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε πρώτα με μια ξύλινη κουτάλα τα υλικά και έπειτα με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  6. Ανοίγουμε την ζύμη με έναν πλάστη και στην συνέχεια την κλείνουμε καλά αποθηκεύοντας μέσα τον αέρα δίνοντάς της κυκλικό σχήμα.
  7. Αλείφουμε το μπολ με ελαιόλαδο και την ζύμη και αφού την σκεπάσουμε με μια μεμβράνη την  αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  8. Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη και αφού την ανοίξουμε με τον πλάστη την ρολάρουμε αποθηκεύοντας μέσα τον αέρα και της δίνουμε κυλινδρικό σχήμα.
  9. Τσιμπάμε καλά τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξει και την βάζουμε στο ταψί με μια λαδόκολλα βάζοντας την εσοχή από την κάτω πλευρά.
  10. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με την δεύτερη ζύμη και αφού τις σκεπάσουμε τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
  11. Πασπαλίζουμε με λιναρόσπορο και τα χαράζουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 20-25 λεπτά στους 180 c.
  13. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

                                                                                                                       Καλή Επιτυχία!!