Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
- 400 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ βιολογικό
- 400 γρ αλεύρι ολικής άλεσης δίκοκκου σιταριού
- 500 γρ νερό
- 18 γρ ξηρή μαγιά (βιολογική + συμβατική)
- 5 γρ αλάτι (γίνεται ανάλατο, μπορείτε να προσθέσετε λίγο παραπάνω)
- 15 γρ ζάχαρη καρύδας βιολογική
- 14 γρ ελαιόλαδο
- 80 γρ λιναρόσπορο(προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη και την ξηρή μαγιά.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει τελείως η μαγιά και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι γ.ο.χ και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε όλο το αλεύρι γ.ο.χ μέσα στο μπολ μαζί με το αλεύρι ολικής άλεσης.
- Ρίχνουμε και τον λιναρόσπορο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε πρώτα με μια ξύλινη κουτάλα τα υλικά και έπειτα με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
- Ανοίγουμε την ζύμη με έναν πλάστη και στην συνέχεια την κλείνουμε καλά αποθηκεύοντας μέσα τον αέρα δίνοντάς της κυκλικό σχήμα.
- Αλείφουμε το μπολ με ελαιόλαδο και την ζύμη και αφού την σκεπάσουμε με μια μεμβράνη την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη και αφού την ανοίξουμε με τον πλάστη την ρολάρουμε αποθηκεύοντας μέσα τον αέρα και της δίνουμε κυλινδρικό σχήμα.
- Τσιμπάμε καλά τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξει και την βάζουμε στο ταψί με μια λαδόκολλα βάζοντας την εσοχή από την κάτω πλευρά.
- Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με την δεύτερη ζύμη και αφού τις σκεπάσουμε τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με λιναρόσπορο και τα χαράζουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 20-25 λεπτά στους 180 c.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
Καλή Επιτυχία!!