Πάστα Φλόρα vegan και νόστιμη

Υλικά

  • 3/4 τ. φλιτζ ελαιόλαδο + ηλιέλαιο
  • 3/4 τ. φλιτζ λευκό ή κόκκινο κρασί
  • 1/4 του φλιτζ ζάχαρη καστανή ή ζάχαρη καρύδας
  • λίγο κονιάκ και 1 βανίλια
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ) ή όσο χρειαστεί για να γίνει μια εύπλαστη ζύμη
  • μαρμελάδα βερίκοκο ή βατόμουρο ή οποία γεύση επιθυμούμε (καλύτερα η μαρμελάδα να έχει γλυκόξινη γεύση)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το λάδι με την ζάχαρη και το κρασί και ανακατεύουμε καλά με τον αναδευτήρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ,την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.Την αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί.

Σε ένα μακρόστενο πυρέξ, όχι πολύ μεγάλο, τοποθετούμε λαδόκολλα και στρώνουμε την μισή ζύμη.Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαρμελάδα – όση ποσότητα επιθυμούμε- όχι υπερβολική όμως και με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε κορδόνια και τα τοποθετούμε πάνω από την μαρμελάδα.Αλείφουμε την πάστα φλόρα με ένα πινελάκι, με λίγο ασπράδι αυγού και λίγο γάλα, για να πάρει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα !!Για να αποφύγουμε το ασπράδι αυγού, μπορούμε να αλείψουμε την πάστα φλόρα μόνο με λίγο γάλα αμυγδάλου, για να πάρει ωραίο χρώμα η ζύμη μας!!

Καλή Επιτυχία!!