Κυδώνι : To χρυσό μήλο του φθινοπώρου 

  • Καταγωγή : Το κυδώνι κατάγεται από την νοτιοδυτική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου. Ανήκει στην οικογένεια των Ροδιδών και αποτελεί το μόνο είδος του γένους Κυδωνία. Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει τα 8 μέτρα ύψος και παράγει καρπούς με χρυσο -κίτρινο χρώμα.

        Το κυδώνι είναι κάτι μεταξύ μήλου και αχλαδιού και χρησιμοποιείται ευρέως στη

        μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Είναι φρούτο του φθινοπώρου,αλλά και του χειμώνα.

        Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στις χώρες της Μεσογείου.

  • Μυθολογία : Το κυδώνι είναι ένα φρούτο που καλλιεργείται εδώ και πολλούς αιώνες από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως το “χρυσό μήλο” που συμβολίζει τη γονιμότητα και τον έρωτα.

Πιστεύεται ότι το δώρισε ο Πάρης στην Θεά Αφροδίτη για να του δοθεί ως αντάλλαγμα η Ωραία Ελένη και κατά την αρχαιότητα πρόσφεραν κυδώνι στη νύφη την πρώτη ημέρα του γάμου, για να είναι γόνιμη. Επίσης το κυδώνι, ήταν ένα φρούτο μεγάλης εκτίμησης κατά την αρχαιότητα, καθώς είχε συνδεθεί με την γονιμότητα,την ομορφιά και την υγεία και το πρόσφεραν ως δώρο στους γάμους. Η νύφη το χρησιμοποιούσε ακόμη και για να φρεσκάρει την αναπνοή της πριν την τελετή του γάμου.

  • Ωφέλη για την υγεία :
  1. Έλεγχος της χοληστερόλης,λόγω της πηκτίνης που περιέχει
  2. Έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2,λόγω της πηκτίνης που περιέχει
  3. Βοηθάει στην απώλεια βάρους(υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά,αλάτι και θερμίδες)
  4. Πλούσια πηγή βιταμίνης C( ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος)
  5. Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας( αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες)
  6. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών (δρα ευεργετικά κατά των ελευθέρων ριζών και λόγω αυτών των ιδιοτήτων του  έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες
  7. Συμβάλλει, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε χαλκό, στην καλή υγεία των οστών και των νεύρων
  8. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη και ριβοφλαβίνη) που ενισχύουν την μνήμη και γενικότερα την εγκεφαλική λειτουργία
  9. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της γρίπης
  10. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κάλιο και της χαμηλής του περιεκτικότητας σε αλάτι, αποτρέπει την κατακράτηση υγρών και βοηθάει στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος
  • Διατροφική Αξία :

            Tα 100 γρ περιέχουν τα εξής :

  • 57 θερμίδες
  • 15.3 γρ υδατάνθρακες
  •  0.4  γρ πρωτεΐνες
  •  0.1 γρ λιπαρά
  •  1.9 γρ φυτικές ίνες
  • Τρόποι κατανάλωσης :

Τα κυδώνια μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Όποια εκδοχή κι αν προτιμήσουμε είτε αλμυρή είτε γλυκιά είναι νοστιμότατα,αρωματικά και ευεργετικά για την υγεία μας. Παρακάτω σας προτείνουμε μια συνταγή εύκολη και νόστιμη που μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την επιθυμία μας για κάτι γλυκό. Η συνταγή είναι κυδώνια ψητά!!

ΥΛΙΚΑ

  1. 3 μεγάλα κυδώνια με την φλούδα και κομμένα στα τέσσερα
  2. ½ φλιτζ ζάχαρη (καστανή και καρύδας) (η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί – εξαρτάται από το πόσο γλυκά επιθυμείτε τα κυδώνια)
  3. 2 φλιτζ γλυκό κόκκινο κρασί και λίγο νερό
  4. 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ και λίγο περισσότερο (εάν το επιθυμείτε)
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  6.  χυμός από 1 λεμόνι,γαρύφαλλα καρφάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη φλούδα τους, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει το χυμό λεμονιού.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oc.
  3. Στραγγίζουμε τα κυδώνια και τα απλώνουμε σε ένα πυρέξ.
  4. Σε καθένα από αυτά βάζουμε (καρφώνουμε) ένα γαρύφαλλο.
  5. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
  6. Περιχύνουμε τα κυδώνια με το κρασί,το κονιάκ και λίγο νεράκι και τα σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλα(τα υγρά να φτάνουν μέχρι τη μέση από το ύψος των κυδωνιών).
  7. Ψήνουμε στους 180C για περίπου 1 ώρα.
  8. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  9. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.