Κουλουράκια κρασιού

Υλικά

  • 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όποιο αλεύρι επιθυμείτε εσείς (μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε την ποσότητα από το αλεύρι, ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή, αλλά εύπλαστη)
  • 1 κ.τ.γλ μπέικιν
  • 1 φλιτζ ηλιέλαιο ή μίξη με ένα απαλό ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.τ.γλ κοφτό κανέλλα
  • 1/3 κ.τ.γλ γαρύφαλο
  • 1/2 φλιτζ κόκκινο κρασί
  • 1/4 τ. φλιτζ φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1/4 κ.τ.γλ μαγειρική σόδα
  • σουσάμι για το επάλειψη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν
  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την ζάχαρη και το ηλιέλαιο
  • Με το σύρμα τα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι σε ένα μεγάλο ποτήρι, γιατί φουσκώνει και χύνεται.
  • Το προσθέτουμε στο μίγμα, καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε το μισό αλεύρι κι ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει χυλός και λίγο λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά με τα χέρια, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη, μαλακή, απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια κρασιού σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
  • Τα βουτάμε στο σουσάμι.
  • Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
  • Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170°C για 25-30΄.