Υλικά
- 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όποιο αλεύρι επιθυμείτε εσείς (μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε την ποσότητα από το αλεύρι, ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή, αλλά εύπλαστη)
- 1 κ.τ.γλ μπέικιν
- 1 φλιτζ ηλιέλαιο ή μίξη με ένα απαλό ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
- 1 κ.τ.γλ κοφτό κανέλλα
- 1/3 κ.τ.γλ γαρύφαλο
- 1/2 φλιτζ κόκκινο κρασί
- 1/4 τ. φλιτζ φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 1/4 κ.τ.γλ μαγειρική σόδα
- σουσάμι για το επάλειψη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την ζάχαρη και το ηλιέλαιο
- Με το σύρμα τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε τα υλικά.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι σε ένα μεγάλο ποτήρι, γιατί φουσκώνει και χύνεται.
- Το προσθέτουμε στο μίγμα, καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το μισό αλεύρι κι ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει χυλός και λίγο λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά με τα χέρια, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη, μαλακή, απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια κρασιού σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
- Τα βουτάμε στο σουσάμι.
- Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
- Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170°C για 25-30΄.