Νερό : Ένα πολύτιμο αγαθό

Είναι σε όλους γνωστό ότι το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής .Η ζωτική του σημασία για την λειτουργία κάθε οργάνου στο ανθρώπινο σώμα ,είναι άγνωστη σε πολλούς από εμάς ,γεγονός που δικαιολογεί την ασυνέπεια μας στην πόση του. Το νερό κάνει πολλά περισσότερα από το να συντηρεί τη ζωή των οργανισμών.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι χωρίς τροφή μπορούμε να επιζήσουμε για βδομάδες, αλλά χωρίς νερό δεν μπορούμε να ζήσουμε παραπάνω από λίγες μέρες, κυρίως όταν το κλίμα είναι θερμότερο και επομένως παρατηρείται μεγαλύτερη εφίδρωση.

Κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά

Ας δούμε επομένως τι κάνει το νερό στο σώμα μας.

  • Το νερό μεταφέρει τις πρωτεϊνες, τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες Β & C- στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων ,των ιστών & των οργάνων .
  • Το νερό προσφέρει τέλεια λίπανση στις αρθρώσεις .
  • Το νερό επιτρέπει στα κύτταρα να διατηρούν τη δομή τους και μεταφέρει σε αυτά οξυγόνο.
  • Το νερό βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος,
  • διατηρώντας το δροσερό όταν κάνει ζέστη και προστατεύοντας το από την ψυχρότητα του περιβάλλοντος.
  • Το νερό καθαρίζει τα νεφρά ,ώστε να αποβάλλει το σώμα τις τοξίνες του.
  • Το νερό υγραίνει τα μάτια μας, το στόμα και τη ρινική κοιλότητα ,ώστε να λειτουργούν κανονικά και να μας προσφέρουν άνεση.
  • Το νερό προστατεύει τα όργανα και απορροφά τις δονήσεις ,ώστε να μειώνεται η ένταση και η ζημιά που προκαλείται από ποικίλες πιέσεις σε αυτά.
  • Το νερό βοηθάει στην αποβολή των στερεών αποβλήτων του οργανισμού.
  • Το νερό είναι πολύτιμη πηγή μεταλλικών ιχνοστοιχείων ,όπως ο χαλκός ,το κοβάλτιο, το μαγγάνιο & το μαγνήσιο.
  • Το νερό επιφέρει ισορροπία στους ηλεκτρολύτες του σώματος όπως κάλιο, νάτριο & χλώριο, ώστε να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος και η πίεση του αίματος .

 

Αξίζει να αναφέρει κανείς ότι εάν παρατηρηθεί έλλειψη νερού ίση με 1% ,τότε δημιουργείται το αίσθημα της δίψας .Εαν η έλλειψη αυτή αυξηθεί σε 5% , τότε παρατηρείται μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ εάν η έλλειψη αυτή συνεχιστεί και φτάσει στο 10%,τότε τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά & οι μύες του σώματος συσπώνται. Στην περίπτωση αυτή οποιαδήποτε προσπάθεια για περπάτημα είναι αδύνατη. Όταν η απώλεια γίνει ακόμη μεγαλύτερη και φτάσει το 20%,τότε το δέρμα μας αρχίζει να γίνεται υπερβολικά ξηρό ,να αποκτά ρωγμές , τα όργανα υπολειτουργούν με άμεση συνέπεια το θάνατο.

 

             Πόσο νερό χρειαζόμαστε;

Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται κατά μέσο όρο καθημερινά 1,5 με 2,5 λίτρα νερό, αν και αυτός ο αριθμός τροποποιείται ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός (άσκηση, σωματικό βάρος ).

Στην ποσότητα του νερού που καταναλώνουμε καθημερινά δεν συγκαταλέγονται ο καφές  , το τσάϊ,  τα ποικίλα αναψυκτικά  και το αλκοόλ, μια και όλα αυτά αφυδατώνουν τον οργανισμό ,στερώντας από τα όργανα το νερό που χρειάζονται, κατά την επεξεργασίας τους .Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα τονωτικά –ισοτονικά ροφήματα (που χρησιμοποιούνται κυρίως από άτομα που γυμνάζονται) και στους χυμούς ,τα οποία μπορεί να μας ανακουφίζουν από το αίσθημα της δίψας ,αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό και επιπλέον μπορούν να μας επιβαρύνουν με επιπρόσθετες θερμίδες.