Κέικ πορτοκαλιού με ολόκληρο το πορτοκάλι

ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι του νερού λάδι καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη(κατά προτίμηση καστανή ή ζάχαρη καρύδας)
1 πορτοκάλι ολόκληρο πλυμένο καλά και περασμένο στο μούλτι πολτοποιημένο
2 αυγά
1 και 1/2 ποτήρι του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μπολ βαθύ το λάδι με την ζάχαρη, χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο ολόκληρο πορτοκάλι,τις βανίλιες και τα αυγά και ξαναχτυπάμε .Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και χτυπάμε στην πολύ μικρή ταχύτητα ίσα ίσα να ανακατευτεί το μείγμα
Προθερμένουμε το φούρνο στους 170 με 180 0C ανάλογα με το φούρνο μας. Λαδώνουμε την φόρμα την πασπαλίζουμε και με λίγο αλεύρι, αδειάζουμε το υλικό και το τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα να ροδίσει και να ψηθεί καλά δοκιμάζοντας με το κλασικό γνωστό τρόπο- βυθίζουμε το μαχαιράκι κι αν είναι στεγνό είναι έτοιμο- θέλει περίπου 1 ώρα !! Καλή επιτυχία !!

Η συνταγή είναι από το ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποια η διατροφική αξία του πορτοκαλιού;
Πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων
Είναι γνωστά για την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό,
βοηθώντας στην προστασία των κυττάρων μας από πιθανές βλάβες και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μόνο ένα μεσαίο πορτοκάλι θα εξασφαλίσει την συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης C για ενήλικες.
Τα πορτοκάλια είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α, ασβεστίου και καλίου.

Περιέχουν φλαβονόνες
Ενώσεις που ανήκουν στα φυτοχημικά συστατικά και βοηθούν στην προστασία απο καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.
Διαθέτουν επίσης αντιφλεγμονώδη, αντιική και αντιμικροβιακή δράση.

Το πορτοκάλια περιέχουν χολίνη,ζεαξανθίνη και καροτενοειδή
Η χολίνη είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία που βοηθάει στον ύπνο, την κίνηση των μυών
τη μάθηση και τη μνήμη.Ενώ η ζεαξανθίνη και τα καροτενοειδή έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις προστατεύοντας από τον καρκίνο.

Η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει στην πραγματικότητα
υψηλότερες ποσότητες συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών από ότι η σάρκα,
οπότε χρησιμοποιώντας συνταγές που περιέχουν ξύσμα από πορτοκάλι ή και ολόκληρη τη φλούδα,
θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την διατροφή μας.