Γυναίκες-διατροφή-υψηλή χοληστερόλη και αντιγήρανση

                                      Υψηλή χοληστερόλη και διατροφή στις γυναίκες

Πολλοί θεωρούν ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα πρόβλημα γένους αρσενικού. Κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, καθώς μια υψηλή χοληστερόλη σίγουρα εμφανίζεται και στις γυναίκες, οι οποίες όμως μέχρι τουλάχιστον την κλιμακτήριο, προστατεύονται από τις ορμόνες τους. Από εκεί και πέρα, και μετά την εμμηνόπαυση, αρχίζουν τα προβλήματα. 
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και τη διατροφή τους, καθώς μια υψηλή χοληστερόλη στην εμμηνόπαυση αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου για νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων.
Είναι καλό να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε όχι πάνω από μία φορά την εβδομάδα.
Να καταναλώνουν ημι-άπαχα γαλακτοκομικά μέχρι 1,5–2 % λιπαρά. Να αποφεύγουν τα σκληρά κίτρινα τυριά και να επιλέγουν πιο χαμηλά σε λιπαρά τυριά. Επίσης, υπάρχει και τυρί φέτα με χαμηλά λιπαρά (12%). Να τρώνε τουλάχιστον 2 –3 φρούτα,1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, π.χ αμύγδαλα ωμά ή καρύδια και 1-2 μεγάλες σαλάτες ημερησίως.

Εβδομαδιαίως τουλάχιστον 2 φορές ψάρι και 2 φορές όσπρια. Τέλος, αν η χοληστερόλη έχει ήδη ΄΄αυξηθεί΄΄ να αποφεύγουν την ευρεία κατανάλωση αυγών και θαλασσινών, κυρίως αυτά που έχουν όστρακα και να εντάξουν στη διατροφή τους λειτουργικά τρόφιμα για τη μείωση της χοληστερόλης, που σύμφωνα με την αρχή για την ασφάλεια τροφίμων της ευρωπαϊκής ένωσης, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της μέχρι και 10 %, στα πλαίσια πάντα μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Ποια είναι τα λειτουργικά τρόφιμα

Ως λειτουργικά τρόφιμα ονομάζεται μία ομάδα τροφίμων που επιπλέον των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, διαθέτουν και πρόσθετες ιδιότητες με συγκεκριμένο όφελος για την ανθρώπινη υγεία.Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι φυτικές μαργαρίνες, γιαούρτι και γάλα με φυτικές στερόλες και στανόλες για τη μείωση χοληστερίνης,ροφήματα γιαουρτιού,δημητριακά προϊόντα ενισχυμένα σε βιταμίνες, όπως είναι το φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ, γαλακτοκομικά προϊόντα ενισχυμένα με προβιοτικές καλλιέργειες για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος κ.ά.

Πώς η διατροφή βοηθάει στην παράταση της νεότητας Ο τρόπος που τρώμε μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γερνάμε λένε οι ειδικοί. Και μια σωστή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση, ενισχύοντας τους εσωτερικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού. 
Ο κυριότερος από αυτούς είναι τα αντιοξειδωτικά του συστήματα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες, με κυριότερες από αυτές διάφορα καροτενοειδή όπως το β-καροτένιο,η λουτείνη,το λυκοπένιο,η βιταμίνη C,η βιταμίνη Ε,το σελήνιο, τα διάφορα φλαβονοειδή, κ.α..

Και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει μια αντιγηραντική διατροφή;

Πολλά φρούτα και λαχανικά. Ελαιόλαδο. Πολλά αρωματικά στο φαγητό μας. Ξηρούς καρπούς. Ροφήματα όπως ο καφές, το πράσινο τσάι και άλλα βότανα. Αν θέλετε κάτι σε γλυκό, η μαύρη σοκολάτα είναι μια επιλογή ή χαλβά από ταχίνι. Κι αν θέλετε να πιείτε λίγο αλκοόλ επιλέξτε κόκκινο κρασί ή μπίρα, αλλά προσοχή στην ποσότητα.
Επίσης, ενισχύοντας τις φυσικές δομές για παράδειγμα του δέρματος με συστατικά όπως το κολλαγόνο, θα καταφέρετε όχι μόνο να αισθάνεστε αλλά και να δείχνετε νεότεροι.

Αν επιθυμείτε να είστε υγιείς και όμορφες, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μια ”πολύχρωμη” διατροφή που θα σας προσφέρει υγεία,ευεξία,ομορφιά και αντιγήρανση.