Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Για την ζύμη

  • 400 γρ νερό
  • 1 κ.τ.γλ αλάτι
  • 1 κ.τ.σούπας καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • 8 γρ ξηρή μαγιά
  • 720 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ ελαιόλαδο

Για το πασπάλισμα

  • 200 γρ νερό + 1 κ.τ.σούπας μέλι
  • 200 γρ σουσάμι

Εκτέλεση

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε 400 γρ χλιαρό νερό.
  • Έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη μαζί με την μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  • Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Στην συνέχεια το αλεύρι Γ.Ο.Χ και το αλάτι.
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
  • Καλύπτουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη.
  • Στην συνέχεια ανάβουμε τον φούρνο για 1 λεπτό στους 50 βαθμούς και αφού περάσει το 1 λεπτό κλείνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα την ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Αφού διπλασιαστεί η ζύμη την αφήνουμε στον πάγκο και μετράμε 100 γρ ζύμης για να πλάσουμε το κάθε κουλούρι (11 κουλούρια βγαίνουν).
  • Στην συνέχεια μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε 200 γρ νερό μαζί με 1κτσ μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά το μέλι. Μετά βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό με το μέλι και στην συνέχεια μέσα σε μπόλικο σουσάμι.
  • Ψήνουμε τα κουλούρια σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 20 λεπτά στους 200βαθμούς.
  • Mόλις ψηθούν τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
  • Γίνονται νόστιμα και πολύ θρεπτικά!!