Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη (από την Sofia Sofeto)

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν …..απομένουν 10 μέρες μόνο για να γευτούμε τις γλυκιές γεύσεις των ημερών που κρύβουν πάντα μια νοσταλγία των παιδικών μας χρόνων!!

Η συνταγή με τα μελομακάρονα που σας παραθέτω είναι της αγαπημένης μου φίλης Sofia Sofeto και είναι πολύ επιτυχημένη….γι’ αυτό σας προτείνω να την δοκιμάσετε!!

Υλικά

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο (250 γρ)
  • 1/3 του ποτηριού (120 γρ) φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1/2 σφηνάκι ρακί
  • 1/2 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κ.τ.γλ μαγειρική σόδα
  • 1 1/2 κ.τ.γλ κανένα Κεϋλάνης σε σκόνη
  • 1/2 κ.τ.γλ γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 30 γρ σιμιγδάλι
  • 340 γρ αλεύρι Ζέας ή ολικής αλέσεως
  • 60 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική με εριθρυτόλη αναλογία με την ζάχαρη 1:2 (εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας)

Για το σιρόπι

  • 50 γρ σιρόπι αγαύης (σκούρα αγαύη μη επεξεργασμένη)
  • 50 γρ θυμαρίσιο μέλι ή
  • εναλλακτικά αντί για χυμό αγαύης 100 γρ θυμαρίσιο μέλι
  • 1 φλιτζ κανελόζουμο (2 ξυλάκια κανέλας Κεϋλάνης βρασμένα σε 250 γρ νερό)
  • 1 φλιτζ τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το χυμό πορτοκάλι.Ρίχνουμε μέσα τη σόδα και ανακατεύουμε για να λιώσει.Προσοχή γιατί η σόδα φουσκώνει και χύνεται!!Τα τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο μπολ όπου μέσα θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο,την ρακί και το κονιάκ.Τα ανακατεύουμε καλά.Στη συνέχεια θα βάλουμε μέσα τα μπαχαρικά,το ξύσμα,την στέβια και θα ανακατέψουμε πολύ καλά.Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα αλεύρια μας και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ.Ζυμώνουμε πολύ καλά.Στρώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και ξεκινάμε να πλάσουμε τα μελομακάρονα.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις.Ετοιμάζουμε το ταψάκι μας και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν .Ψήσιμο ανάλογα με το φούρνο για 30-35 λεπτά.Θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν!!Τότε είναι έτοιμα!!Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι.Μέσα σε ένα γυάλινο μπολ θα ρίξουμε το χυμό Αγαύης, το μέλι και το κανελόζουμο και θα ανακατέψουμε καλά.Όπως βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο ζεστά, τα βουτάμε στο μείγμα με το μέλι για λίγα δευτερόλεπτα μόνο,3-4 περίπου είναι αρκετά.Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τους προσθέτουμε λίγο τριμμένο καρύδι με κανέλα.

Είναι έτοιμα!!Εύχομαι να σας αρέσουν και με υγεία να ξαναφτιάξετε!!

Σημείωση : Τα γλυκά που δεν έχουν ζάχαρη,η οποία λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό, έχουν μικρή διάρκεια ζωής,γι ‘αυτό είναι πιο συνετό να φτιάχνουμε μικρές ποσότητες!!