Σταφιδοψωμάκια ολικής αλέσεως με λίγες θερμίδες

Τα σταφιδοψωμάκια που σας προτείνουμε είναι μια ιδανική επιλογή για το πρωινό μας γεύμα, αλλά και των παιδιών μας και μια υγιεινή απόλαυση για το απόγευμα μαζί με το αγαπημένο μας ρόφημα. Με καλή διάθεση και απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι ας την δοκιμάσουμε παρεούλα.

Υλικά

  • 1 ½ κιλό αλεύρι (ολικής αλέσεως και σκληρό λευκό) ή (μόνο σκληρό λευκό αλεύρι )
  • 1 κ. τ. σούπας μαγιά μπύρας
  • 1 ½ φλιτζ τσαγιού σταφίδες μαύρες
  • 1 φλιτζ τσαγιού φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • ½ φλιτζ τσαγιού χλιαρό νερό
  • 3 κ.τ.σούπας μαργαρίνη –καλής ποιότητας ή βούτυρο καρύδας (εάν αγαπάτε το άρωμά της)
  • 3 κ.τ.σούπας ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
  • Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  1. Διαλύουμε την μαγιά σε ένα μπολ με χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 2 φλιτζ αλεύρι και ανακατεύουμε, ώστε να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε τον χυλό και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  2. Σε  μια άλλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε το χυλό, τον χυμό πορτοκαλιού-όχι κρύο, λίγο χλιαρό, την μαργαρίνη ή όποια άλλη λιπαρή ουσία χρησιμοποιήσουμε κα τη ζάχαρη.
  3. Ζυμώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε τις σταφίδες πλυμένες σκουπισμένες και πασπαλισμένες με αλεύρι. Ζυμώνουμε τα υλικά πολύ καλά, σκεπάζουμε με κουβέρτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Στη συνέχεια, ζυμώνουμε και πάλι το ζυμάρι και το πλάθουμε σε ατομικά μικρά φραντζολάκια ή χρησιμοποιούμε βουτυρωμένα ή με λάδι αλειμμένα φορμάκια, στα οποία τοποθετούμε  ένα κομμάτι από το ζυμαράκι μας .
  5. Μπορούμε, ακόμη, να χωρίσουμε το ζυμάρι σε 2 μέρη, να το πλάσουμε σε σχήμα φραντζόλας και να το τοποθετήσουμε σε δύο στενόμακρες φόρμες για κέικ, αφού πρώτα της έχουμε λαδώσει ελαφρώς.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια από τα σταφιδοψωμάκια με λίγο λαδάκι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο  στους 180 0 C για μισή ώρα περίπου.

   Καλή Επιτυχία και Καλή μας Απόλαυση!!