Αμύγδαλα γιατί να τα επιλέξουμε;Μπισκότα κούκις με αμύγδαλα

Τα Αμύγδαλα είναι ένας ξηρός καρπός ιδιαίτερα αγαπητός σε μικρούς και μεγάλους που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια καθημερινή διατροφική συνήθεια.

Τα Αμύγδαλα είναι ένας ξηρός καρπός ιδιαίτερα αγαπητός σε μικρούς και μεγάλους που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια καθημερινή διατροφική συνήθεια.Μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής σε μικρή ποσότητα (λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας), ως ενδιάμεσο γεύμα (δεκατιανό ή απογευματινό) σε συνδυασμό με ένα φρούτο.

Τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε,μαγνησίου,ασβεστίου,φυτικών ινών,πρωτεΐνης,καλίου,φωσφόρου,σιδήρου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Με την ένταξη τους στην καθημερινή μας διατροφή, περίπου μια χούφτα την ημέρα,μειώνουμε την κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών και αυξάνουμε την κατανάλωση των φυτικών ινών,της πρωτεΐνης και της βιταμίνης Ε.

Συγκεκριμένα:

  • Προσφέρουν προστασία από εκφυλιστικές ασθένειες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη Ε και συμβάλλουν στην ελάττωση του ρυθμού της γήρανσης των κυττάρων.Το μαγνήσιο που περιέχουν συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών, ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Συμβάλλουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Προκαλούν κορεσμό με τον συνδυασμό πρωτεΐνης και φυτικών ινών που περιέχουν και εάν χρησιμοποιηθούν ως σνακ στα πλαίσια μια υγιεινής διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του βάρους.
  • Βελτίωση των επιπέδων της ινσουλίνης και του λιπιδαιμικού προφίλ των ατόμων.
  • Έχει βρεθεί ότι στο φλοιό των ξηρών καρπών υπάρχουν ουσίες με αντι-ιικη δράση.Η κατανάλωσή τους βοηθά τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές τους δράσεις σας προτείνουμε μια πανεύκολη συνταγή με αμύγδαλα και βρόμη για να φτιάξουμε πεντανόστιμα μπισκότα- κούκις.Την συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου Elmina(https://www.facebook.com/elminasalmonds), η οποία μαζί με τον σύζυγό της,ασχολείται με την παραγωγή τους.Στην συνταγή έγιναν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.

Μπισκότα Κούκις με αμύγδαλα και βρόμη

Υλικά για 24 τεμ

  • 1 φλιτζ αμύγδαλα
  • 2 φλιτζ νιφάδες βρόμης
  • 115 γρ αλεύρι ολικής ή ολικής μαζί με αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζ ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ μέλι (μπορούν να γίνουν εξαιρετικά και με μικρότερη ποσότητα μελιού)
  • χυμός από μισό πορτοκάλι
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • μαρμελάδα ή ξηροί καρποί ή μαύρη σοκολάτα (καλύτερα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο)
  • μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.Αλέθουμε τα αμύγδαλα και τις νιφάδες βρόμης με ένα πολυκόφτη ή μπλέντερ, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τα αμύγδαλα,τις νιφάδες βρόμης, το αλεύρι και το αλάτι.Συνεχίζουμε με το ελαιόλαδο, το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Πλάθουμε το μίγμα σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί.Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο από κάθε μπισκότο- κούκις και προσθέτουμε λίγη μαρμελάδα ή σοκολάτα ή ξηρό καρπό (αμύγδαλο ή καρύδι).Ψήνουμε τα κούκις για 12-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές ημέρες.

Καλή μας Επιτυχία!!