Θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής που γιορτάζουμε σήμερα είναι η επισιτιστική κρίση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) μας καλεί να συμμετάσχουμε όλοι σε αυτήν την δράση για να μην μείνει κανένας πίσω.
Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Από το φαγητό μας μέχρι τους πολιτισμούς, το περιβάλλον και τις οικονομίες μας, ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Οποιαδήποτε αλλαγή είτε κλιματική, είτε πολιτική, είτε οικονομική είναι ικανή να αφήσει κάποιες ομάδες ανθρώπων πίσω.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής σηματοδοτείται από την συνεχιζόμενη πανδημία, τις συγκρούσεις, την κλιματική αλλαγή, τις αυξανόμενες τιμές και τις διεθνείς εντάσεις. Όλα αυτά επηρεάζουν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Πρέπει να οικοδομήσουμε έναν βιώσιμο κόσμο όπου όλοι θα έχουμε τακτική πρόσβαση σε αρκετά θρεπτικά τρόφιμα.
Το ζήτημα της τροφής θεωρείται από μια μεγάλη μερίδα της παγκόσμιας κοινότητας ως το «κλειδί» για τη σωτηρία του πλανήτη.
Είναι σε όλους γνωστό ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στη Γη οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, επομένως, μόνο μια δραστική αλλαγή σε αυτή θα μπορούσε να την περιορίσει .Τα τρόφιμα, από την παραγωγή έως την κατανάλωση και όλα τα ενδιάμεσα στάδια, δηλαδή την επεξεργασία και τη διανομή τους, υπολογίζεται πως «ευθύνονται» για την παραγωγή του 1/3 των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εάν η ανθρωπότητα στο σύνολό της ή σε ένα μεγάλο μέρος της, αποφάσιζε να αλλάξει σημαντικά τις διατροφικές της συνήθειες, τότε οι εκπομπές αερίων θα περιορίζονταν αισθητά και αυτό θα ήταν μια κίνηση με ουσιαστικό αντίκτυπο στην προσπάθεια περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στη Γη.
Ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες που επιτείνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι η σπατάλη τροφίμων. Όσο καταναλώνουμε αλόγιστα, τόσο η ζήτηση θα μεγαλώνει προκαλώντας ζητήματα υπερ-καλλιέργειας που καταστρέφει τα οικοσυστήματα του πλανήτη, την ώρα που από τη μια τεράστιες ποσότητες τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ ένα επίσης τεράστιο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από την πείνα.
Είναι λοιπόν στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή ακολουθώντας έναν και μόνο γενικό κανόνα: Δεν αγοράζω τρόφιμα άσκοπα. Αγοράζω μόνο ό,τι χρειάζομαι.
Μερικοί τρόποι για υλοποιήσουμε αυτόν τον γενικό κανόνα αναφέρονται παρακάτω:
- Οργανώνουμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής του σπιτιού μας : Με τον τρόπο αυτό προμηθευόμαστε μόνο τα τρόφιμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Διατηρούμε μια βραχύχρονη και μικρή σε ποσότητα αποθήκη τροφίμων για τρόφιμα άμεσης ανάγκης.
- Προτιμούμε να αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά συχνότερα και σε μικρές ποσότητες, ώστε να μην σαπίζουν στα ντουλάπια μας.
- Καθαρίζουμε τα ντουλάπια μας συχνά, καθώς όλο και κάποια συσκευασία που έχουμε ξεχάσει μπορεί να μας φανεί χρήσιμη στην επόμενη συνταγή μας.
- Δεν πηγαίνουμε ποτέ χωρίς λίστα στο σούπερ μάρκετ και προσπαθούμε να παραμένουμε «πιστοί» σε αυτή.
- Η μερίδα από το φαγητό που περίσσεψε καθημερινά, μπαίνει στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη και μπορεί να καταναλωθεί τις επόμενες ημέρες – πάντα με προσοχή στη συντήρησή της. Ενδεχομένως να καθιερώσουμε ένα γεύμα της εβδομάδας που θα αποτελείται από τα τρόφιμα που περίσσεψαν.
- Με τα τρόφιμα που περίσσεψαν επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες συνταγές. Πολλοί σύγχρονοι σεφ έχουν δημιουργήσει πιάτα στη βάση αυτής της φιλοσοφίας περιορισμού της σπατάλης τροφίμων και μπορούμε εύκολα να τις αναζητήσουμε στο διαδίκτυο.
- Εξετάζουμε το ενδεχόμενο εφαρμογής της μεθόδου κομποστοποίησης για τα οργανικά απορρίμματα του νοικοκυριού μας. Είναι και αυτός ένας τρόπος να μην «πετάμε» φαγητό, αλλά να το ανακυκλώνουμε, με αυτή τη μέθοδο.
Ας ξεκινήσουμε από σήμερα να μειώνουμε σιγά σιγά την άσκοπη κατανάλωση τροφίμων με μια πιο οικολογική συνείδηση, ώστε κανένας να μην μείνει πίσω. Όλοι μαζί μπορούμε και αξίζουμε μια καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη ζωή.